itlytsegea.nl

Anneke's tuin

vergeet ze niet.

samen
samen

Guur, sneeu die jaagt om het huis! Jas aan.....kippen en vogeltjes voeren. 

Mooi....de turkse tortels zo samen! Genieten achter het raam.

De roos huilt

een rode roos
een rode roos

vogels....vogels

staartmezen.
staartmezen.

Geniet extra in deze tijd van de vogels in de tuin. Ze worden dan ook extra verwend.Zo genieten we met elkaar.

valse groene koperzwam

Een prachtg paddenstoelenseizoen. Ook in de tuin veel soorten .

Toch vladderen de vlinders

Het was droog, droog. Dan toch plaatselik sproeien en ja.....de vlinders waren dankbaar want de floksen bloeiden er op los en daar is de kolibrivlinder!

Ondanks de koude bloeit de Cornus Mas.( gele conoeille)

sneeuw

De sterren van de tuin

De sterren van de tuin

bezoek staat voor de tuindeur!

Buurvrouw,is de koffie klaar?
Buurvrouw,is de koffie klaar?

cichorei

Ben dol op blauw in de tuin. De zeer hoge cichorei planten worden druk bezocht door de vlies vleugeligen. In de morgen een wolk van blauw, in de middag sluiten ze hun blaadjes.

 

clematis

hekkelen

Hekkelen, Fries voor sloot schoon maken.Dat moet eigenlijk heel zorgvuldig gebeuren.

Er was veel ei-afzet van libellen, maar de vijver en sloot verlandt Ben heftig bezig geweest,, af en toe, want....vooral door het flap is het zwaar.

En de bloemen bloeien, net als altijd.

en de bloemen bloeien, de bijen zoemen, de regen valt, de wind waait de aarde droog.

en ik weet het wel en werk in de tuin, zo als altijd.

en daar....is het platbuikje

Mooi zaterdag, warm genoeg voor gefladder in de tuin en eerst de colibrie vlinder, maar dan.....een mooie frisse, pas uitgeslopen platbuik. patbuikje ja, een libelle, een mannetje..Ik ben lid van de libellegroep Friesland op faceboek. En daar leer ik veel van, maar ik beberk me tot een klein gebied, vooral de tuin.foto goed gelukt.

Voorjaar

kastanjeknop
kastanjeknop

De knoppen van de kastanje, een van mijn favorieten, hoe mooi!

vroege vlinder
vroege vlinder

Een winter is voorbij, het lijkt al lente.De natuur ontwaakt.De eerste vlinders vladderen rond en gaan op zoek naar nectar.In de tuin bloeien de kerstrozen, crocussen en longkruid en zo veel meer. De witte bloemen van het Japans hoefblad zijn erg in trek, ook bij de bijen en de hommels. De Japanners vinden de knopjes ook lekker, eet smakelijk!

libellen

Alweer de zomer voorbij.Opvallend veel zwervende paardenbijters, bijna allemaal mannetjes. Bij noordooster wind nog lekker warm achter de dijk. hier 3 op een rij, warmen zich op in de hondsroos. Jammer, nog even vliegen en dan gaan ze allemaal....dood.

putter

Hard gewerkt in de tuin en nu.....brrrrrrrrrrrrrrr weer winter. Gelukkig heb ik de kaardenbollen laten staan, voor de putters, ook wel distelvinkje genoemd. Dit is de beloning,!

ei-afzet

Heb het eitjes afzetten van de groen glazenmaker twee maal gevolgd. Gaat met een hoop geritsel gepaard. Een wonder, dat ze haar vleugeltjes niet beschadigd aan de scherpe punten van het krabbenscheer,.De groen glazenmaker is steeds in het nieuws, maar wij hebben ze al jaren in de tuin!

libellen

Sinds ik de natuurgidsencursus heb gedaan.....ben ik me gaan interresseren in de libellen. Gek, ze waren altijd al in de tuin, maar nu ontdek ik meer soorten...en mooi dat ze zijn! Met mijn toestelletje bijna niet te fotograferen, maar Lobke geeft ze soms een tik, ze zijn even versuft en vliegen dan weer weg. Ik vind het geen manier, maar leer dat de poes maar eens af!De bruine glazenmaker, man en op de foto de blauwe glazenmaker vrouw, die dus groen is! Moeilijk hoor! Hier even in gglazen pot voor de foto!

winterbloem-kerstroos-stinzeplant

mooie, de kerstroos, ben dol op stinzeplanten. Straks weer de holwortel, maar eerst nog wat ijs, ja ijs op het kanaal, graag!

aronskelk-de gevlekte

De bessen van de aronskelk zijn erg giftig..maar we koken er geen soep van..de naam is ontleed aan Aäron zijn staf....de kolven doen aan de staf denken....net een interessant verhaal gelezen over de bestuiving...geniaal!Zoek maar eens op!

vlinders en koninginnenkruid

Als ik dan toch bezig ben.....een vlinderfoto.....het landkaartje op het kininginnenkruid....ik heb....spontaan....veel leverkruid....zo wordt ze ook genoemd...in de tuin!....eupatorium....canabinum. De blaadjes lijken wat op de canabisplant...vandaar. In sommige streken noemden ze het....boelkenkruid....vrijen...is boelken....en werden de blaadjes gegeten.....was lustopwekkend....ja....dat wisten ze vroeger wel....voorloper van de viagrapil. Of we dit allemaal  aan den lijve hebben ondervonden....nee nog niet....maar wat niet is....kan komen!

wit snuitje

Hier zie je het witte snuitje

noordse witsnuitlibel

Tja, sinds ik op de tweejarige natuurcursus zit....ben ik net een natuurdetective geworden.....soms tegen mijn zin.....af en toe een handjes-op-de-rug-dag....dat betekent.....niet aan het zevenblad gaan trekken......maar oogjes toe.....?, dat gaat wat moeilijk!(alhoewel...Linda de Mol....de blinde kip.....redt zich best]Een boekje met libellen en juffers aangeschaft.Met mijn eenvoudig toestelletje ...deze foto gemaakt!

Volgens mij....de noordse witsnuitlibel.....hij had een wit snuittje. Duurde een half uur....voor ik dit plaatje kon schieten. 

paringswiel

Zo gauw het wat warmer wordt...zweven de libellen weer over de vijver en sloten.

Er zijn zo veel soorten....dit is het lantaarntje......ja ze bedrijven de liefde.....dit is het paringswiel.......zou je er geen spierpijn van krijgen?

de sterren in de tuin

hier de blauwe morgenster. Heel lange stengels

de sterren in de tuin

de blauwe
de blauwe

de blauwe morgenster....op lange, lange steel...heb ik al jaren...maar dit jaar ook de gele morgenster... de lijnbladeren zijn iets fijner....stonden in het Lauwersmeergebied....maar afgemaaid....ook vaak de orchissen....weten zij veel!!!!

sallamander

Ik zie ze nooit....de sallamanders...in de vijver.....snoek?... Maar onder de dakpannen, bij de kleine vijver zijn ze wel.Moet er nog eens meer studie van maken....straks komen ze van het i.v.n. in de tuin....hopenlijk zijn er experts tussen

Lekker in het water ploeteren

Vandaag de stoute schoenen aangetrokken in de vorm van lieslaarzen 3 uur in de vijver geploeterd...holpijp...egelskop en oeverzegge uitgestoken! En natuurlijk ...riet!....als we de boel de boel lieten....hadden we nu geen orchissen en alleen maar riet!..Dit doe ik zonder handschoenen....de bloedzuigertjes neem ik voor lief.

vogeltjes en katten

niet voor de poes
niet voor de poes

Het blijft moeilijk....de liefde voor de poezen en.....de vogeltjes.De merels hebben hun nestje in de takkenwal bij de dobbe. (poel). Erg zichtbaar. De dikke kat van de buren....zat vanmorgen op de kanoo te gluren.Geregeld kijk ik bezorgd om ,t hoekje.Ergens....zijn ook nesten van de putters en groenlingen.2 vrij grote jonge merels vliegen vrolijk rond.Vroeger zong mijn mamma een liedje...."vogeltjes zijn niet voor Miekepoes....jij moet muisjes vangen!".Dat is al een oud liedje!

de oude perelaar

Ze geeft het niet op! Ook al is haar stam hol en knapt er af en toe een tak uit haar kruin......ze heeft zich getooid....,t lijkt wel een bruidskleed....witte bloesem....bedekken haar broze takken! Zeker meer dan honderd jaar....de pondspeer! de oude dame laat ons nog volop genieten....wat een levenslust!,....Dank je wel.....voor al dat schoons....en het beloofd wat....voor de herfst! Soms maak ik me wel eens een beetje bezorgd.....wil je het niet wat rustiger aandoen? Ik geloof....dat je zachtjes .."nee" schudde met je takken!

 

Nu.... in 2012 geen bloesem....rust maar uit!

 

Nu...is het 2013 en wat denk je....bloesem. Ouwe taaie!

De stormen doorstaan, veel bomen om.....maar

voorjaar 2015.....minder bloesem, maar e gaat door...en ik oud je stam vast en fluister, dat ik hem zo mis.....en jij troost.....jij  weet van komen en gaan, jaar in jaar uit...

geboore, leven en dood....

 

En nu....de tweede herfst zonder Tjerk. Maar jij...oude perenboom geeft gul Honderden peren kan ik uitdelen, dank je wel!

 

 

 

 

 

ze zijn er weer!

Is het jou ook opgevallen, dat er zoveel pinksterbloemen groeien dit jaar? Ook bij ons in de wei! En ja hoor....het oranjetipje vliegt voorbij! Erg blij...met al die kruisbloemigen, want daar op zet ze haar eitjes af.De judaspenning en de look zonder look vindt ze ook goed! Hier een nieuwe foto ! Ja...weer van het mannetje....die zijn in de dierenwereld nu eenmaal wat kleurrijker!.Ik moet zeggen, dat de mannen in mijn kennissenkring allemaal wat grijzer zijn.....maar zij kunnen altijd nog een rode broek aantrekken....

de echte

de echte
de echte

De echte koekoeksbloem, die in veengebieden in het wild voorkomt! De gewone staat ook in de borders en er komen honderden plantjes op en dat is te veel van het goede...straks komt (misschien) ook weer de avondkoekoeksbloem!Tjerk heeft op sommige plaatsen gemaaid tussen het riet en daar verschijnen nu de echte koekoeksbloemen ,  en ook de orchideeën met hun stofzaad varen er wel bij... en wat zo mooi is?,t Is net of we er niets aan doen... dat lijkt zo.. en zo hoort het ook.O ja.... de koekoek is weer terug uit Afrika... maar wat heeft dat eigenlijk met de koekoeksbloem te maken?

Vogelboom

spreeuwenboom
spreeuwenboom

Een paar weekjes geleden hoorde ik achter het huis een vrolijk gekwetter in de hoge wilgen......Net duizenden blaadjes aan de boom....maar het waren spreeuwen....uitrustend na een lange reis....,t is weer voorjaar

oranjetipje

uitrusten op de zuring
uitrusten op de zuring

Aan de buitenkant is de tekening nu duidelijk zichtbaar .
Hij zit graag af en toe op de zuring.Mooi, of niet dan!Deze foto is van vorig jaar... maar ook nu fladderen ze weer in de tuin!

holwortel

onder de grote kastanjeboom heb ik een stukje stinzetuin. De holwortel heehft zich aardig verspreid.

versteend

stilleven
stilleven
Oude vijzel uit 1870..uit een bakkerij? werd op de ouderlijke boerderij van Tsjerk, als voerbak gebruikt.
De kleinkinderen maken er nu heksensoep in.
Beeld, vroeger ooit gemaakt,soms heeft ze een hoedje van mos.

schijnpapaver, kaardebol, luchten

schijnpapaver=lucht
schijnpapaver=lucht

springbalsemien

mooi,  of niet dan
mooi, of niet dan

Dit bloemetje doet haar naam eer aan.
Een gedeelte van de rietvelden is roze gekleurd, Tsjerk vindt dit niet zo leuk..Maar ik houd te veel van dit plantje...
en als er een zaaddoosje openspringt, dan springen er meer!