itlytsegea.nl

Anneke's huis

Bloemen van mijn kinderen zijn de mooiste.

toegangssteen
toegangssteen

Wat is It lytske gea?

It lytske gea is de naam van het huis van Anneke en Tsjerk Kaastra.
It lytske gea ligt in Kollum aan de Kollumerryd. Het bestaat uit een woonhuis, een toekomstig gastenverblijf.
.deze is in de voormalige koeinstal ingebouwd.
Dit alles noemde men vroeger ...een keuterij.
Het huis is voor ons groot genoeg
 De kamer nu,waren vroeger 4 kamertjes.
In de badkamer stonden vroeger een paar koetjes en in de nu slaapkamer stond kleinvee.
De slaapkamer boven. was de hooizolder en daar sliepen in vroeger tijden ook de kinderen.
Vertel later meer.
Inl. gasrenverblijf:tel. 051140-8751.
.
. e-mail: kaastra.lytsegea@hetnet.nl

witte huisjes

witte huisjes
witte huisjes

Waarom kalkte men vroeger eigenlijk de huisjes wit? Ooit heb ik gelezen:"Pakes hûske lyket dan wat grutter", Nou....begin er nooit aan. Inderdaad, het ziet er romantisch uit, straks helmaal, wnneer de stokrozen weer bloeien. Ik heb eerst de muren geboend, dan geschuurd en vervolgens...gewit. Allee de top en de beer....moet nog:"niet op een uitschuifladder", zei pake Tjerk.Ik denk wel, dat tjerk trots op me is! 

yfke

Af en toe komt hij voorbij, de kater, we hebben hem maar Yfke genoemd. Eet zich helemaal....zat en gaat dan met veel geschreeuw de deur weer uit! Ze taalt niet naar onze mooie poezendames!Nou ja, Yfke....je keek al scheel, of heb je van de Jägermeister gesnoept?

al weer...Lobke

De Oude stoel....

 

 

Tjerk heeft een heel oude stoel, zakt nu wat door, maar hij mag niet weg! Nou, dan maar een plaid erover! Er is nu een nieuwe stoel, van stof, met van die kappen, zit lekker stevig! Lobke vind de leuning een goede plek, ook om haar heel scherpe nageltje nog scherper te maken, ook Mischa vindt het een mooie krabpaal ....het "mooie zal er wel snel af zijn!Even een kleedje erop!

vlierbessen

Het lijkt net een schaal vol kaviaar...maar het zijn de besjes van de vlier.De vlier....waar de oudere Friezen nog hun witte pet voor afnemen.....uit respect....voor al de vitamientjes, die ze ons bezorgt.Het is weer jam-tijd. Vul voor,t hele jaar...de potjes.Tjerk is een echte jam-eter.Veel werk....hier een gedichtje:

 

JAM-DEPRESSIE:

 

roeren...roeren....roeren....

paarse besjes van de vlier!

 

eigenlijk interesseert het me geen sier...

 

straks de kast vol vitaminen....

 

roeren, roeren, roeren....

en ik sta te grienen....

 

,k vul de potjes...dop erop  klaar.

een fruitig rijtje bij elkaar.

 

Waarom dan...vandaag zo,n piekeraar?

een kast vol marmelade?

 

vandaag alleen maar zorgen....

maar morgen....

 

speel ik weer ....

DE VLIEREFLUITER.....op dees aarde

buikje, buikje.

overgave
overgave

Heb jij ook wel eens gewrichtspijn? Of een stijve nek?...En dan kijk ik vaak met jaloerse blik naar de katten! Vooral Lobke rekt zich vaak behagenlijk lang uit....en ik hoor nooit wat knarsen en kraken, zoals mijn lijf dat doet! Alles even soepel! Dieren kunstjes leren?, nou nee....ik zal dan ook nooit naar een circus gaan met afgerichte dieren! Maar Lobke doet een onschuldig kunstje! Als ik zeg:"buikje, buikje..."...dan draait ze zich op de rug!

Vol overgave! Misschien dat Tjerk daar met jaloerse blikken naar kijkt?

Lobke op....

een bedje van Lobelias
een bedje van Lobelias

Ik lees net een boek van Jan Siebelink..Suezkade....ook een titel van zijn boeken...knielend op een bed violen...Dat zal Lobke wel aanspreken...hier ligt ze heerlijk te slapen op een bed lobelias!

kaarsjes

Van Jos en Audrey...onze vrienden....kregen we een blad vol kleurrijke kaarsen. ,s Avonds brandt nog steeds de haard en als het donker wordt..de kaarsen.Bijna het hele jaar rond ontsteek ik ,s avonds een lichtje.Vaak denk ik daarbij aan mensenkinderen, die gestorven zijn! En als je ouder wordt.....moeten  we steeds meer dierbaren missen! Dat doet zeer!. Deze lichtpuntjes wilde ik je niet onthouden!

puttertjes

lekker
lekker

2 de Paasdag....,s morgensvroeg.Als ik door het raam kijk.....2 putters in de kaardebol!Putters, die ook distelvinkjes genoemd worden....deden zich te goed aan de laatste zaden.De tuin is aardig op orde....maar deze kaardebol is zo decoratief....liet haar staan. Gelukkig maar!

sneeuw=licht

avondsneeuw
avondsneeuw

Huisje gefotografeerd in het donker, maar met sneeuw...erg verrassend...kerstsfeer

zoem....zoem

het hart gevonden.....
het hart gevonden.....

Gevladder en gezoem.....van de insecten.......het hoort bij de natuurtuin.Wel zijn er dit jaar minder vlinders....de vlinderbomen....in vele kleuren....zal ik in de gaten houden......wel veel wespen... dit jaar.Hommels en bijen verzamelen stuifmeel... een prachtig gezicht.....hoe ze het bloemenhart binnengaan........ik houd veel van bloemen....waarvan je het hart kunt zien..........van zulke mensen ook trouwens!

wit...?

Ja... een witgekalkt huis ziet er romantisch uit... vroeger deden ze dat, want dan zag Pakes hûske er wat groter uit!Wij hebben het "probleem'...elk voorjaar maar weer zien...dat we de algaanslag verwijderen en dan....witten maar! Dan ben ik weer in de stress.... dat de stokrozen en andere plantjes er niet onder lijden!

Ook dit jaar is alles weer gewit en al het stopverf is vernieuwd door de schilder! Soms is het wel een beetje veel allemaal... maar kunststof kozijnen? Nou...nee.....!!!!!!!!

hoogvliegers

Paddestoeltjes...op het dak
Paddestoeltjes...op het dak

Ons rieten dak is acht jaar geleden vernieuwd en zag er mooi strak uit! Nu is ons dak aan de noordkant prachtig versierd met.........ja... piepkleine paddestoeltjes!,S nachts hoor ik vaak muisjes rennen onder het dak....of....zijn het misschien kaboutertjes?

meidoorn

het gastenhuisje is goed bezet. De meimaand is heerlijk. Het (nu weer) witte huisje en dan de rode meidoorn...elk jaar weer genieten!

eieren

deze foto is door het keukenraam genomen, eierrekje op de vensterbank.

zand, zeep en soda

zand, zeep en soda
zand, zeep en soda

Lang geleden.....zand, zeep en soda.....grijze emaillen potjes in de keuken in mijn ouderlijk huis...even een blik terug....mamma en ik....luid zingend in de keuken....bij de afwas.....nu lobeliaatjes er in......bloeiende plantjes in potjes uit een gelukkige jeugd....