itlytsegea.nl

Vertelsels

vlinder

dit gedicht heb ik geschreven, in de nacht van 10 op 11 Dec. Tjerk is 10 Dec. overleden

bij de ondergaande zon op zijn geliefde Lytse Gea:

 

                                                  Vlinder,

 

Waar ik slaap

Daar rust een vlinder

Gevouwen vleugels

voor het raam

Wachtend op de lente.

 

zal je gaan

overbloem en blad opnieuw

Met kleurige vleugelslag

of zal je sterven

deze koude winter

Niet bij machte om te gaan?

 

Ik zal je koesteren in mijn kamer

het venster openen op juiste tijd

hopen op een zachte morgen

Wanneer je je zijden vleugels spreidt.

 

ik laat je gaan

Zal je met mijn ogen volgen   

Tot je verdwijnt

In gouden zonnegloed.        Anneke.

 

 

Tjerk in zijn element

Zo dierbaar, foto's. Herinneringen met een traan , maar oo een glimlach. Wat hield hij van het riet!

 

regels en riet.

We hebben een stuk rietland, aansluiten aan een groot veld van de gemeente. Tjerk is dol op riet, hij maait met de zitmaaier er altijd een pad door! Alles is er nu weer af, veel werk, de mooiste stengels met de sikkel en de rest met de maaier.Het afval is verbrand! Ja, dat gaat niet zo maar, vroeger wel, maar nu....met vergunning! Hij moet dan aan 19 punten voldoen!Tja!En nu is het weer mooi schoon, kan alles weer gaan groeien, de dotters komen al weer boven!

Kollumer Ald Syl!

Sinds vorige week heeft onze buurt een naambord. Onthuld door de burgemeester en wethouder en dorpsbelang. Er zijn heel wat buurtschappen in onze gemeente en deze hebben nu bijna allemaal een naam. Vroeger was de loop van De Kollumer Rijd anders! En was er een sluisje, een zijl, is niets meer van terug te vinden. Wel kun je nog zien, hoe de Rijd vroeger liep! Er was ook nog een til, een brugje!"Nu hebben jullie een indentiteit", zei de burgemeester! Tjonge! Eindelijk weet ik wie ik ben! 

tongvaren

Soms heb jer van die dagen, datje gelukkig wordt van een toevallige ontmoeting! en dat is in mijn geval meestal een plantje. Zeker zo,n 1000  keren heb ik het pad bij Kollumeroord bewandeld en dan opeens....Een paar glimmende bladeren....toch maar even de onderkant bekijkenen ja hoor....sporen, het kon niet missen Een tongvaren. Het eerste exemplaar in het Naional park Lauwersmeer!Mijn dag kon niet meer stuk!Waar precies? Alleen voor de echt geïnterresseerden wil ik ze laten zien.

parende padden

ei, ei, eiersnoer
ei, ei, eiersnoer

en ieder voorjaar opnieuw dezelfde waarnemingen en ieder jaar weer genieten, van de eerste vlinder, bloesem, hommel of...ja de parende padden!weet je, het mannetje is kleiner dan het vrouwtje. En terwijl zei haar eiersnoeren uit haar cloaca perst....blijft meneer gewoon op haar rug....stel je eens voor dames!

Zo, ga nu met mijn groentetuintje aan de gang, mislukt meestal, want ja, ik ben niet streng genoeg voor de slakken. 6 katten op de buurt en scharrelende kippen, er moet gaas om de plantjes. Ik houd jullie op de hoogte!

 

Gaat goed, de kippen eten de slakken op, eerste krop sla gegeten, lekker.!!!!!!

handjes op je rug

     

     Handjes op je rug,

klein parmantig manneke

met de hanjes op je rug

 

je bent weer buiten

ogen spieden naar een kevertje of mug

 

je kijkt verwonderd naar een poes

met de handjes op je rug

 

bozig kijk je me aan

waarom nu al weer verder gaan 

 

ziet mamma al die steentjes niet!

kom...kijk dan en geniet!

 

ja....mamma wil altijd zo vlug...zo vlug

 

jìj hebt gelijk hoor knul

loop jij maar rustig rond

met de handjes op je rug.

 

handjes op de rug

Handjes op de rug, dat gedichtje schreef ik  over onze zoon Anne wytze toen hij 2 jaar was

Als klein kereltje liep hij vaak met de handjes op de rug, nieuwsgierig speurend naar alles wat bewoog. en nu, ja 40 jaar later is er weer zo,n klein manneke, ons kleinkind, Twan, 2 jaar en wat denk je? Ja, handjes op de rug... pake Tjerk kreeg tranen in de ogen toen hij dit zag op de foto. Twan ziet ook elk vogeltje buiten vliegen. wat een rijkdom om te zien, dat de gewoontes verder gaan in onze kleinkinderen

Pieken en dalen.

pieken en dalen
pieken en dalen

Pieken en dalen, dat geldt voor Oostenrijk, maar ook voor dagen in een mensenleven. Er zijn van die sombere dagen,slecht-weerdagen , die wel eens wat invloed hebben op mijn humeur en....gewrichten. En dan opeens...de zon en gelijk de eerste vlinders!.Genieten van het buitenzijn. Dit voorjaar groeit alles goed, er is veel stukgevroren. Maar echt stabiel weer is het niet! Toch heeft de schilder kans gezien om het huis aan de buitenzijde te schilderen, valt niet mee, al dat stopverf.

Af en toe kijk ik weer even naar de besneeuwde bergtoppen van Oostenrijk. Wat was dat genieten....Toppen en dalen! Dan voel ik me zo,n klein mensenkind, die mag genieten van al dat schoons!Als ik weer eens(vaak maar heel kort hoor!) in een dipje zit,

even mooie plaatjes kijken en dan klim ik weer omhoog!

 

winter

Na een trosteloos begin van het nieuwe jaar, met hoog water, een periode van vorst. Dan begint ons bloed niet te stollen, maar sneller te stromen! Hoe kouder, hoe liever....en als dan de eerste schaatsers worden gesignaleerd, dan is het feest. Wat is nu heerlijker, dan zo op het ijs te stappen. Geweldige mensen, die er een baan door trekken. Hele gezinnen schaatsen voorbij. Voor veel jonge kinderen, voor het eerst op de ijzers!Geregeld roep ik dan`Goed zo`,en dan glunderen de snoetjes. Wybrich, onze dochter is de fanatiekste opvolger van ons, maar....dan is daarEsther, het kleinkind, nu tien jaar! Daar had ik al eens een gedichtje over geschreven en nog steeds is ze geweldig. Hetzelfde tempo dan Beppe en nog even, dan gaat ze Pake voorbij! Ja, die tijd komt en zo hoort het ook! Pake wil nu de 11stedenkaart inleveren.Dat is een hele stap, maar hij wil plaats maken voor de jeugd. Een van de helden´´ van Friesland zal hij blijven.....

vraag het aan de witte vogel

vraag het aan de witte vogel...zee...

de vogel, die danst op jouw golven...

om te vliegen ove hoge dijken...

naar het noorderland

 

vraag het aan de witte vogel....zee..

wat hij vindt....daar achter de hoge dijk...

het groene land...het stenen land....het vermoeide land?

 

jij, die bracht klei en zand...

sleep slenken met golven hard en zacht

omarmend vormend...je noorderland

 

vraag het aan de witte vogel, die vliegt

van zee naar land.

en zie....de mens kwam en....wees je terug...

beukend en sissend moest je wijken

te hoge dijken...

 

vraag het aan de witte vogel...of het goed gaat...

met jouw land...het was van jou....jouw land...

gaat het goed? Gaat het wel goed?

 

de witte vogel vlucht....schreeuwend naar de horizon.

 

(geschreven, omdat we op de cursus uit kunnen leggen, hoe het vroeger was en nu

Ons woongebied is lang geleden onttrokken aan de zee....vandaar

Sjoukje-moi,s gat.

deze legende speelt zich af in ons gebied...vroeger.erg moerassig en veel kleine dobben..meertjes.

Vroeger..kreeg de dominee in een dorpje vlakbij ..een relatie met Sjoukje-moui.Allebei getrouwd, dus de verhouding  moest geheim gehouden worden.
Maar op een dag..och schande ...bleek, dat Sjoukje-moui
zwanger was.(moui.. is het friese woord voor tante)
De dominee zat aardig in de problemen, destemeer , omdat bekend was, dat de man van tante Sjouk geen kinderen kon verwekken.Dominee bedacht en plan.(een duivels plan)Hij sprak tot tante Sjouk.."Ga vanavond,als het donker wordt, naar Kollumeraldsyl, Loop over het smalle paadje, door het riet, dan zien we elkaar!"
De volgende avond..
Tante Sjouk baande Zich in het pikkedonker een pad door het riet.... Ze verdwaalde en zakte  weg in het veen...........
Als er ooit eens een veenlijk wodt gevonden in dit gebied.........dan weten we dat het Sjoukje-moui is

 

Sjoukje-moi,sgat is heringericht door Staatsbos...deze winter! Grote waterpartijen !Nu broedseizoen...maar 15 Juni mag je daar wandelen...kan bijna niet wachren.!

Ik denk , dat het goudknopje weer goede kans maakt en er zitten nu steeds ganzen!

 

12 Juli........een groepje van zo,n 15 lepelaars fourageren in de meertjes...wat een rijkdom!En het goudknopje........honderden!

herfst

ganzen in adoptiegebied, de bootsma,s poel
ganzen in adoptiegebied, de bootsma,s poel

De laatste bijtjes zoemen door de tuin, een libelle jaagt achter de laatste mugjes aan en een eenzame vlinder vladdert door de tuin.....nog even....om te sterven...of...te overwinteren.Zulke mooie schepseltjes en dan zo,n kort leven....volgend voorjaar een nieuwe generatie....en dat dan de eitjes van o.a. het oranjetipje ....een koude winter overleven...niet allemaal natuurlijk.....indrukwekkend.De gidsennatuurcursus die ik.volg, 

pittig, maar boeiend......des te meer je denkt te weten, des te meer je merkt....dat je eigenlijk erg weinig weet!Verwondering staat bij mij voorop! En ik probeer dan ook te genieten,maar merk, dat ik te veel wil weten.....gaat wel weer over! Mooi, canadeze ganzen in het morgenlicht

bûthûsbankje

Vorige week kwam de dochter van de boer....die hier vroeger boerde.....met een stel uit Canada....ze waren op de nostalgische toer. Een neef en de vrouw. En dan komen de verhalen....van vroeger. De dochter woont nu in Damwoude....maar ze heeft hier een fijne jeugd gehad.....ze hielp...om water te pompen uit de dobbe....voor de koeien!

De dobbe...is een wiel....vroeger ontstaan door dijkdoorbraken. Tja.....we wonen immers achter een slaperdijk.Toen ze het oude bankje zag....die tegen de oude wilg leunt....begon ze te stralen....het bûthûsbankje. Zulke bankjes stonden vroeger in de stal......lekker warm.....achter de koeienstaarten.En nu zing ik in het koor....over het bankje....een prachtige tekst.Hier het refrein......in het frysk.....daar heb ik als....half hollands en half gronings geen enkele moeite mee.

,K SJOCH NOG DAT BANKJE, DÊR EFTER DE KIJ

HIEL GEWOAN, SA STIE IT DER BIJ.

,T STIE ALTIID RE, BY MANNICH PETEAR,

IT BÛTHÛSBANKJE, IT IS DER NET MEAR.

het bankje houden we in ere! 

waar komen jullie vandaan?

Onderaan de muur....2 meter segrijnslakken.......langzaam aan.....verdwijnen ze paarsgewijs.....in de tuin!Ik vind dit wel mooi...om te volgen!.De hosta,s....ja....dat wordt weer gatenkaas......ik ben niet zo dol op die plant....dus.....dat wordt deze zomer weer

 smullen  !Wist je.....dat je aan de verticale riggels op het huisje....de leeftijd kunt zien?

Dat zijn groeiringen....eigenlijk net....als bij een boom!

afgedankt

Vanwege mijn natuurcursus...kom ook veel bij de Bootsma,s poel...een pingo....moet het gebied 2 jaar volgen.....ging nu op sporen letten...van marterachtigrn...vossen.....en wat vond ik.....en zielige kip.Zat al in de auto....maar ben toch maar uitgestapt en nu zit ze ziek te zijn....tussen de rietschoven....Mensen.....die levende have dumpen....ik word er zo moe van.....verdrietig....maar ook een beetje ag ressief......maar ja.....de daders loop je meestal niet tegen het lijf....maar anders...ja wat.....een opvoedend verhaaltje afsteken?....of....en flinke schop....met mijn bergschoenen....tussen zijn of haar benen?

Ach...oud mens ....wat zal je beginnen.....houd je gedeisd....steek je grijze kop maar tussen je veren........nou....dat ben ik eigenlijk niet van plan! 

 

Ze is gestorven, 2 jaar van haar genoten en zij...van de bordjes spagetti!

rijkdom

overpeinzing
overpeinzing

Wat is rijkdom!!!!Wat is bezit! Geld en goed.....voor velen.....voor mii....het oude roestige stoeltje in de tuin...ze stond eens bij heit en mem op de oude boerderij! het was zo,n mooi plaatje....een glaasje wijn...een schaaltje olijven.....en duizend bloemen om me heen!Weet je wat ik laatst dacht? Was mijn bloementuin maar onbegrenst...zo groot....ja...als de hele wereld! soms heb je zo,n gedachte....hier een gedichtje...ontstaan op een mistige ochtendwandeling:

 

Mist,

 

kleine wereld in de mist

omlijst door wollig wit

 

kleine wereld omsloten

door zilveren glans

stil

 

de dans van de dag...

is nog niet begonnen

 

zwanen drijven...

met peinzende blik

op,t zwarte water

kleine wereld

zo mooi..in zachte glans

 

de zon breekt door

 

maar achter de horizon...

ach....ach

 

de dans van de dag.....is begonnen.

 

eitjes

Na een warme droge periode....nat en koud! Maar de natuur doet weer haar best....bloesem aan de bomen....de perenboom van 110 jaar(ongeveer) zit vol witte bloemen en is nog niet van plan om te rusten! De koekoek is ook weer in de rietvelden...ik vind de eigenschap van deze vogel....om haar ei in andermans nest te leggen....niet leuk! ,s Morgens vroeg ...om 4 uur....koek koek koek koek!...en dan de haan! Iets later de merels, lijsters, tjiftjaf,putters, vinken, mezen.....Het is voorjaar!

Dit nest....van de merel...ontdekte Tjerk in de takkenwal! Ik heb de eitjes niet gezien....maar ,t is toch gelukt.....het fototoestel er boven gehouden!

de reis naar...

Der reis naar...het geluk?

 

altijd weer opnieuw...

plannen maken

weg...

altijd weer opnieuw...de kriebels...

rugzak pakken...

reizen...op zoek naar....

het geluk?

 

het was weer spannend

de trektocht...langs beken...bergen en zee....

 

de vraag komt....wat vond je het mooist?

het antwoord kan lang zijn...

imposant....spannend...vermoeiend....

 

het geluk...was er ...bijna

 

het geluk is er....nu

 

de kachel snort....de hond  kwispelt aan mijn voeten

de warme kat spint

 

de reis was lang...en...

het geluk ligt op mijn schoot..

 

Anneke.

 

 

 

oma-oma,s onderjurkjes

onderjurkjes van oma-oma
onderjurkjes van oma-oma

Pas mijn verjaardag gevierd....mooi weer... heerlijk in de tuin.... dus veel heen en weer geloop naar de blokhut... we zitten  bij het kanaal.De kleindochters verkleden zich graag en hier paraderen ze in.... ja de onderjurkjes van mijn overleden  moeder.....vinden ze heerlijk ...en voor mij.. heel bijzonder!Mooie meiden......of niet dan!

sempervivum-tectorum

De latijnse naam:sempevivum-tectorum betekent:op daken levend...en dat doet de huislook graag....op dakpannen .....ook losse pannen, waar ik muurtjes van heb gestapeld....schuilplaats..voor de padden! Weetje.... ze houden ook de heksen van het dak! (Tjerk zegt....maar nu zit de heks bij me op de bank].Fijn toch... zo,n sprookjeshuwelijk? Karel de Grote(768-814)wilde...dat de mensen...daklook op het dak plantten....zou de bliksem(weerlicht)van het dak afleiden

Weet je wat echt helpt? Bij een koortslip...wat sap  uit een blaadje knijpen en op je lip smeren...direkt als je het aan voelt komen....en dat helpt echt!

een stekelig verhaaltje

kunststukje
kunststukje

Soms doe je een toevallige ontdekking!Had ooit een schuilkastje voor de vlinders gekocht...staat op een oud bankje...echt nodig is dat niet...maar de lieve mensenkinderen waar ik mee zwem(verst. gehandicapt)maken de kastjes! Even er in kijken....en zie hoe schitterend....een chinees lampionnetje.....gevuld met wespen!Wat hebben die beestjes dat kunstig gemaakt.....hout geschraapt van de wilg en speeksel.....echt papier-machee! Gauw het dekseltje er weer op! Heb ik weer een geheimpje!

Scheufeln,

Als mij iets ontroerd...dan komen mijn gevoelens in de vorm van een gedicht naar buiten... soms pas veel later! Ik ben getrouwd met een Fries... Pa was een Groninger en Ma kwam uit het Gooi! Opgegroeid in Kommerzijl.... maar in huis mocht ik ,,,"nait plat"praten.Nederland is dan ook mijn.."voertaal".Maar dit gedichtje is in,t grunnings.Klopt misschien niet helemaal! Als u ,t beter weet?  graag een reactie op "gastenboek".

 

Scheuveln,

 

Doar  gait ze...mien lutje wicht op ,t ies....

Haandjes op rug..neuske in wiend...hail aigenwies...

 

Twij blauwe oogjes kiek,n glundernd in die van mie

en dan is ze al weer veurbie...

Haandjes op rug.....neuske in wiend....

wat hol ik veul ...van dat lutje kiend.

 

In gedachten...ben ik weer dat lutje jonk op ,t ies veur ,t huus...

moeke ...krentjebrij....een zetje was ik thuus...

 

Doar gait ze weer mien donderstaintje

hail dapper doun...op ain baintje......

neuske in wiend...haandjes op rug...

 

 

en ik wait weer....

Alles van vrouger..... komt terug.

 

Anneke.

 met dank voor de verbeteringen van mijn vriendin Audry...

 

kabouters

gelooft u in sprookjes?
gelooft u in sprookjes?

Toen wij eens een paar jaartjes geleden open tuin hadden, ontmoette ik een man, die allemaal kaboutertjes bij ons in de tuin zag lopen.Al jaren maakte ik trolletjes en heksen en wat niet meer!Ik zei tegen de man..dat die trolletjes echter in kartonnen dozen zaten..Nou, daar moest ik maar niet zo zeker van zijn ..
Guur decemberweer...heb mijn oude ambacht weer even uitgeoefend...ja... ze bestaan!

moederkruid

Het moederkruid bloeit nog steeds in de tuin.Ik ben zuinig op de zaailingen, het bloempje is me zeer dierbaar.Heb een gedichtje er aan gewijd, deze stond op de rouwkaart van Mama.

MOEDERKRUID

ALS ik in mijn tuin het moederkruid ontmoet...
begroet het gouden hart door wit omstraald...
En mijn denken vlucht.. naar ,t kind.....
dat ik was ....en ben..... en blijf van jou...
dan weet ik ...Moeder.....het is goed.